Wat is er te zien en te doen in Gouda?
Hier vindt u een overzicht van enkele belangrijke bezienswaardigheden in Gouda. Tevens bijzondere winkels e.d. die de moeite van het bezoeken meer dan waard zijn. Als u erop klikt dan gaat u (indien van toepassing) naar de site van de betreffende bezienswaardigheid.
Het oude stadhuis
Het wereldberoemde oude Stadhuis op de markt in Gouda. Het gebouw is nog steeds het levendige middelpunt in de stad.
Sint Janskerk en de Goudse Glazen
Dit is met zijn 123 meter de langste kerk van Nederland. Maar nog bekender is de kerk vanwege de meer dan 70 gebrandschilderde glas-in-loodramen. De ‘Goudse Glazen’. Bij een bezoek aan Gouda moet u beslist niet vergeten deze kerk te bezoeken.
Museum Gouda en de Maquette
Gouda begint hier! Maak met de interactieve stadsmaquette een sprong in het verleden en reis af naar 1562. Dwaal door de stad, ontdek, kijk, luister, zoom in en beleef Gouda in de 16e eeuw. Anno nu is Museum Gouda dé schatkamer van Gouda. Bewonder de voor Nederland unieke collectie altaarschilderijen uit de 16e eeuw en aanschouw 17e eeuwse schuttersstukken én Gouds aardewerk uit de 20e eeuw.
The Gouda shop
Een leuke shop aan het Korte Groenendaal. Vrijwel alle producten in de winkel zijn typisch Gouds, door een Gouwenaar gemaakt of zijn op een andere manier verbonden aan de stad.
Gouda Cheese Experience
Beleef Gouda Kaas in de Gouda Cheese Experience. In een prachtig pand in het hart van Gouda ga je op een unieke en interactieve reis door een goudgeel universum.
De Waag
Gebouwd in 1668 door de beroemde architect Pieter Post met een mooi tableau van carrara-marmer met een afbeelding van het wegen van kaas. In het waaggebouw een kaasmuseum en u vindt er ook de VVV.
Museumhaven en mallegatsluis
De mallegatsluis geeft vanaf de Hollandse IJssel toegang tot de museumhaven. De sluis, gebouwd in opdracht van Willem van Oranje, speelde een hoofdrol bij de inundaties in het rampjaar 1672.
Jerusalemkapel
Een fraai gerestaureerde zogenaamde Jerusalemkapel. Gebouwd eind 15e eeuw door de priester Gijsbert Raet als dank voor zijn behouden terugkeer van zijn bedevaart naar Jerusalem.
Visbanken
Hier werd, aan beide zijden van de rivier de Gouwe, de vis verhandeld. Op de hoek van de Peperstraat zat bakker Kamphuisen die rond 1800 de Goudse stroopwafel heeft ‘uitgevonden’.