Ziekte en Zorg

zaterdag 12 oktober 2024

De stadswandeling ziekte en zorg in vroeger tijden voert u langs voormalige ziekenhuizen als het Catharina Gasthuis en het Diaconessenhuis, maar ook langs de woonhuizen van de beroemde Goudse artsen Ronsse, Bleuland en Büchner. Wat hebben zij betekend voor de inwoners van de stad?

Gouda heeft in de 16e en 17e eeuw een aantal pestepidemieën gekend. Wie zorgden voor de mensen die deze zeer besmettelijke en veelal dodelijke ziekte hadden?  In de 19e eeuw waren er regelmatig uitbraken van cholera, waaraan vooral kinderen stierven. De slechte kwaliteit van het drinkwater was een belangrijke oorzaak.

Tijdens de wandeling leert u alles over de gebrekkige hygiëne in vroeger eeuwen, de slechte woon- en leefomstandigheden, de slechte waterkwaliteit en de meest voorkomende ziekten.  U leert niet alleen dokters en chirurgijns kennen maar ook de bijzondere vroedvrouw Anna van Hensbeek krijgt aandacht.

De gids zal u bij de verschillende locaties veel interessante en leuke weetjes vertellen over de verzorging van zieken in Gouda in vroeger tijden. Deze wandeling is zeer geschikt voor mensen die de highlights van Gouda al kennen en eens wat anders willen. Voor deze groep is de stadswandeling ziekte en zorg in vroeger tijden bijzonder interessant.

Deze instapwandeling wordt uitsluitend Nederlandstalig aangeboden.

Deelnemers:
Maximaal 20 personen per gids. Bij meer personen zetten we een extra gids in.
Boeken:
Tot aanvang wandeling kunt u boeken via onze website. U ziet dan vanzelf of en hoeveel plaatsen er nog beschikbaar zijn.
Op de dag zelf kunt u ook boeken en betalen bij de VVV, alleen als online boeken en betalen niet mogelijk is. Bijvoorbeeld buitenlandse deelnemers.
Betalen:
Het tarief in 2024 (tenzij anders vermeld) is € 5,- per persoon. Kinderen tot 12 jaar gratis. Tijdens het boeken dient u direct te betalen via iDeal.
Start:
14:00 uur bij de Waag op de Markt.
Duur:
De wandeling duurt ca. 1,5 uur.

 

{"autoplay":"true","autoplay_speed":"6000","speed":"2000","arrows":"true","dots":"false","rtl":"false"}