Ziekte en Zorg

zaterdag 11 november 2023

De stadswandeling ziekte en zorg in vroeger tijden voert u langs voormalige ziekenhuizen als het Catharina Gasthuis en het Diaconessenhuis, maar ook langs de woonhuizen van de beroemde Goudse artsen Ronsse, Bleuland en Büchner. Wat hebben zij betekend voor de inwoners van de stad?

Gouda heeft in de 16e en 17e eeuw een aantal pestepidemieën gekend. Wie zorgden voor de mensen die deze zeer besmettelijke en veelal dodelijke ziekte hadden?  In de 19e eeuw waren er regelmatig uitbraken van cholera, waaraan vooral kinderen stierven. De slechte kwaliteit van het drinkwater was een belangrijke oorzaak.

Tijdens de wandeling leert u alles over de gebrekkige hygiëne in vroeger eeuwen, de slechte woon- en leefomstandigheden, de slechte waterkwaliteit en de meest voorkomende ziekten.  U leert niet alleen dokters en chirurgijns kennen maar ook de bijzondere vroedvrouw Anna van Hensbeek krijgt aandacht.

De gids zal u bij de verschillende locaties veel interessante en leuke weetjes vertellen over de verzorging van zieken in Gouda in vroeger tijden. Deze wandeling is zeer geschikt voor mensen die de highlights van Gouda al kennen en eens wat anders willen. Voor deze groep is de stadswandeling ziekte en zorg in vroeger tijden bijzonder interessant.

 

Deze instapwandeling wordt uitsluitend Nederlandstalig aangeboden

Deelnemers: Maximaal aantal personen is 20 per gids. 
Kosten: € 4,- p.p. bij voorinschrijving via deze site of € 5,- op de dag zelf bij de VVV. Kinderen tot 12 jaar gratis.
Start: 14:00 uur voor de Waag op de Markt.
Duur: De wandeling duurt ca. 1,5 uur.

{"autoplay":"true","autoplay_speed":"6000","speed":"2000","arrows":"true","dots":"false","rtl":"false"}