Joden in Gouda

zaterdag 4 mei 2024

Kent u de geschiedenis van Joden in Gouda? Gouda kende voor de  tweede wereldoorlog een kleine, maar bloeiende Joodse gemeenschap. Hoewel zij op het hoogtepunt slechts 1,3% van de Goudse bevolking uitmaakten was hun invloed en herkenbaarheid toch groter dan dit getal doet vermoeden.

In 1737 werden de eerste Joden poorter van de stad. In de Franse tijd kregen zij burgerrechten. Aan de Turfmarkt kwam er in 1827 een nieuwe synagoge en tot 1870 hadden zij hun eigen lagere school. Er waren in verhouding veel Joodse winkels en vrijwel iedere oudere Gouwenaar, geboren voor 1935 heeft nog wel herinneringen aan de Joden in Gouda.

Na de vreselijke deportaties in 1942/1943 kwam er een einde aan het Joodse leven in Gouda. Slechts 40 Joden kwamen terug. Tijdens deze wandeling lopen wij langs gebouwen, huizen en monumenten die betrekking hebben of hadden op de joden in Gouda. De Stolpersteinen die voor woningen in het centrum liggen vertellen wie de bewoners waren en wat hun lot was.

 

Deze instapwandeling wordt uitsluitend Nederlandstalig aangeboden.

Deelnemers:
Maximaal 20 personen per gids. Bij meer personen zetten we een extra gids in.
Boeken:
Tot aanvang wandeling kunt u boeken via onze website. U ziet dan vanzelf of en hoeveel plaatsen er nog beschikbaar zijn.
Op de dag zelf kunt u ook boeken en betalen bij de VVV alleen als online boeken en betalen niet mogelijk is. Bijvoorbeeld buitenlandse deelnemers.
Betalen:
Het tarief in 2024 (tenzij anders vermeld) is € 5,- per persoon. Kinderen tot 12 jaar gratis. Tijdens het boeken dient u direct te betalen via iDeal.
Start:
14:00 uur bij de Waag op de Markt.
Duur:
De wandeling duurt ca. 1,5 uur.

{"autoplay":"true","autoplay_speed":"6000","speed":"2000","arrows":"true","dots":"false","rtl":"false"}