Gevelstenen wandeling

zaterdag 16 maart 2024

Deze stadswandeling brengt u langs gevelstenen in het oude centrum van Gouda. In vroeger eeuwen werden de functie van een pand, het beroep van een bewoner en soms ook de status van een bewoner duidelijk gemaakt door het aanbrengen van een gevelsteen of uithangbord.  Dat was erg handig omdat niet iedereen kon lezen. Vanaf de 20e eeuw worden weer nieuwe gevelstenen aangebracht, vaak ter herinnering aan de naam die een pand in vroeger eeuwen droeg.

Gouda telt nog een kleine 200 gevelstenen die in grootte zeer verschillend zijn. Er zijn erbij die je echt niet over het hoofd kunt zien maar er zijn er ook bij die zeer onopvallend zijn. Overigens zijn ze ook niet altijd meer op de oorspronkelijke plek te zien.

Vanmiddag een wandeling langs gevelstenen, waarbij u verhalen te horen krijgt over de geschiedenis en functie van de panden en de relatie met de gevelsteen. U gaat ongetwijfeld gevelstenen zien die u nog nooit zijn opgevallen.  Behalve gevelstenen kent Gouda een aantal plekken waar speciale stenen of tegels  in de bestrating gelegd zijn.  Ook deze plekken en de bijbehorende verhalen krijgen vanmiddag  natuurlijk aandacht tijdens uw stadswandeling langs gevelstenen. Grote kans dat zelfs bewoners van Gouda dingen gaan zien die nog nooit waren opgevallen. Na deze wandeling kijkt u beslist anders naar uw stadsomgeving.

Deze wandeling wordt uitsluitend Nederlandstalig aangeboden.

Deelnemers:

Maximaal 20 personen per gids. Bij meer personen zetten we een extra gids in.
Boeken:
Tot aanvang wandeling kunt u boeken via onze website. U ziet dan vanzelf of en hoeveel plaatsen er nog beschikbaar zijn.
Op de dag zelf kunt u ook boeken en betalen bij de VVV alleen als online boeken en betalen niet mogelijk is. Bijvoorbeeld buitenlandse deelnemers.
Betalen:
Het tarief in 2024 (tenzij anders vermeld) is € 5,- per persoon. Kinderen tot 12 jaar gratis. Tijdens het boeken dient u direct te betalen via iDeal.
Start:
14:00 uur bij de Waag op de Markt.
Duur:
De wandeling duurt ca. 1,5 uur.

 

 

{"autoplay":"true","autoplay_speed":"6000","speed":"2000","arrows":"true","dots":"false","rtl":"false"}