Erasmuswandeling

zaterdag 21 oktober 2023

De wandeling in het spoor van Erasmus op Zotte Zaterdag is een bijzondere stadswandeling die slechts één keer per jaar gelopen wordt. Op deze dag vertellen wij het verhaal van Gouda in 1511, toen ‘Lof der Zotheid’ verscheen, het baanbrekende en nog altijd actuele boek van Erasmus, een van Gouda’s beroemdste inwoners ooit.

Erasmus, kind van Gouda”. Met deze liefdevolle naam wordt de grote humanist in onze stad wel aangeduid. En hij was ook werkelijk een kind van Gouda, want zijn ‘roots’ liggen hier. Helaas voor hem was hij een onwettig kind en dat heeft hem zijn hele succesvolle leven behoorlijk dwars gezeten.

In zijn kindertijd in Gouda leefde Erasmus onder de nuchtere Hollandse naam Geert Geerts. Later keerde hij het stadje van zijn jeugd definitief de rug toe en leidde een leven als internationaal gerespecteerde geleerde. Toen ook koos hij voor de ons allen bekende naam Desiderius Erasmus met als extra toevoeging Roterodamus (uit Rotterdam). Zou hij dat om een speciale reden hebben gedaan?  Toen hij in het klooster Stein, bij Haastrecht, verbleef, kwam hij regelmatig naar Gouda om daar vrienden en bekenden op te zoeken. Hij bezocht er o.a. het huis van een rijke weduwe.

Tijdens de bijzondere stadswandeling in het spoor van Erasmus op Zotte Zaterdag leert u de man en zijn gedachtegoed beter kennen.

Wilt u alvast meer informatie over Desiderius Erasmus? klik dan hier

Deze instapwandeling wordt uitsluitend Nederlandstalig aangeboden.

Deelnemers: Maximaal 20 personen.
Kosten: € 4,- p.p. bij voorinschrijving via deze site of € 5,- op de dag zelf bij de VVV. Kinderen tot 12 jaar gratis.
Start: 14:00 uur bij de Waag op de Markt.
Duur: De wandeling duurt ca. 1,5 uur.

 

{"autoplay":"true","autoplay_speed":"6000","speed":"2000","arrows":"true","dots":"false","rtl":"false"}