Coornhert wandeling

zaterdag 29 oktober 2022

 
Dirck Volkertsz Coornhert leefde in de roerige jaren van de opkomst van het protestantisme in de Lage Landen. Hij maakte ook mee dat het protestantisme de heersende godsdienst werd en dat die strijd hand in hand ging met de roep om onafhankelijkheid.

Coornhert werd geboren in een welvarend katholiek gezin en kreeg de opvoeding die bij dat milieu paste. Maar al op jonge leeftijd koos hij zijn eigen weg door zonder toestemming van zijn ouders te trouwen met een 12 jaar oudere vrouw uit een veel lager milieu. Hij was een veelzijdig man die vertalingen maakte uit het Latijn,  vele jaren de kost verdiende als etser en graveur en omging met protestanten en katholieken.  Hij bekwaamt zich bij al dit werk ook nog als jurist.

Na zijn aanstelling als stadssecretaris van Haarlem komt hij in contact met belangrijke mensen en leert Willem van Oranje kennen. Hierdoor zien de Spanjaarden hem als vijand en Coornhert vlucht een paar keer naar Duitsland op momenten dat gevaar dreigt.  In 1567, weer in Holland, wordt hij gearresteerd en zit een paar weken in de Gevangenpoort in Den Haag. Coornhert gebruikt deze ervaring voor het schrijven van “Boeventucht” waarin hij zijn ideeën uiteenzet over zinvol straffen.

Vanaf het begin is Coornhert voorstander van vrijheid van godsdienstkeuze. Hij verzet zich tegen vervolging van andersdenkenden en tegen dwang door de overheid. Hierdoor heeft hij veel vijanden in het kamp van strenge calvinisten. Uiteindelijk leidt dat ertoe dat steden als Leiden en Delft Coornhert geen onderdak meer willen geven.  In 1588 vestigt hij zich, op uitnodiging van het stadsbestuur, in Gouda. Hier schrijft hij een paar van zijn belangrijkste werken en sterft hij in 1590.
Onze wandeling voert langs plekken die te maken hebben met Coornhert en met zijn opvattingen.

In het kader van Gouda 750 staat deze wandeling in 2022 op het programma van het Goudse Gidsen Gilde.
Voor een overzicht van het hele programma van Gouda 750 klik hier

 

Deelnemers: Maximaal aantal personen is 20 per gids. 
Kosten: € 4,- p.p. bij voorinschrijving via deze site of € 5,- op de dag zelf bij de VVV. Kinderen tot 12 jaar gratis.
Start: 14:00 uur voor de Waag op de Markt.
Duur: De wandeling duurt ca. 1,5 uur.

{"autoplay":"true","autoplay_speed":"6000","speed":"2000","arrows":"true","dots":"false","rtl":"false"}