Coornhert wandeling

 
Dirck Volkertsz Coornhert leefde in de roerige jaren van de opkomst van het protestantisme in de Lage Landen. Hij maakte ook mee dat het protestantisme de heersende godsdienst werd en dat die strijd hand in hand ging met de roep om onafhankelijkheid. Hij was een veelzijdig “selfmade” man, die omging met belangrijke mensen en ook directe contacten had met de Prins van Oranje en diens omgeving.

Coornhert verzette zich tegen vervolging van andersdenkenden en tegen geloofsdwang door de overheid. Hierdoor maakte hij veel vijanden in het kamp van strenge calvinisten. Uiteindelijk leidde dat ertoe dat steden als Leiden en Delft Coornhert geen onderdak meer wilden geven. In 1588 vestigde hij zich, op uitnodiging van het stadsbestuur, in Gouda. Hier schreef hij een paar van zijn belangrijkste werken en stierf hij in 1590.

Onze wandeling voert langs plekken die te maken hebben met Coornhert en met zijn opvattingen.
In het kader van Gouda 750 staat deze wandeling in 2022 op het programma van het Goudse Gidsen Gilde. In 2022 viert Gouda dat het 750 jaar geleden stadsrechten kreeg van graaf Floris V. Voor een overzicht van het hele programma van Gouda 750 klik hier.

{"autoplay":"true","autoplay_speed":"6000","speed":"2000","arrows":"true","dots":"false","rtl":"false"}